Barn som 41-åring

09.10.2011 kl. 21:04
Hej

Jag är 41 år gammal och har 10 barn, och jag skulle gärna vilja ha ett barn till, men vi ha försökt 1år nu att bli gravida, men det funkar inte så lätt längre, jag har alltid blivit gravid lätt.

Jag vet att min ålder har ha betydelse, men man måste ju ändå försöka. Jag har varit hos 2 gynekologer, den första gynekologen gav mig en kur tabletter(Pergotime)men då blev jag inte gravid.
Men när jag tog ett blodprov för att se om jag hade ägglossning den månaden så hade jag dålig ägglossning, och det visade sig inte så starkt på ägglossningstestet heller.

Så den gynekologen ville inte hjälpa mig mer, hon sa bara att jag skulle gå ner i vikt, jag har redan gått ner 10 kg nu och jag ska fortsätta gå ner mer. Jag väger 85 kg nu.

Sen har jag varit kontakt med en annan gynekolog som inte heller tyckte att det fanns så mycket att göra. Ägglossningstesterna har inte visat så starkt dom andra gångerna förrän det sista som var jättestarkt, men jag blev inte gravid då heller.

Hjälper det att går det fler gynekologer eller finns det inte mer att göra? Men om man går ner rätt många kilo till kan det finnas en chans att man kan bli gravid då? Kan det vara att det är fel på mig eller kan det vara min mans spermier som inte är bra? Han är pappa till alla barnen och är 46 år. Vi varken röker eller dricker och vi lever ett normalt sunt liv. Jag går en lång runda varje dag också.

Vad kan man mer göra?

Svar:

Hej!

Ur ditt brev läser jag att du gjort allt som du själv kan för att påverka chansen för dig och din man att återigen få ett barn. Du skriver också att du vet att åldern påverkar fertiliteten och det är helt korrekt.
Biologiskt sjunker förmågan att bli gravid med åldern och det gäller mest tydligt kvinnan men även mannen till viss del. Jag kan inte se att det skulle göra någon större skillnad för dig att söka ännu fler gynekologer.

Genom att fortsätta ha oskyddat sex och leva hälsosamt kanske ni kan bli gravida på "naturlig" väg igen. Om inte, så har ni i alla fall gjort det ni kunnat. Som svar på din sista fråga.

Lycka till!
Vänliga hälsningar
/Jenny Arhammar, leg läkare

mammapappa

är Finlands största svenskspråkiga forum för föräldrar och gravida.

Vårt forum har över 5 000 medlemmar och har dagligen runt 100 nya inlägg.

Ta kontakt om du har frågor eller idéer om annat som kunde intressera just föräldrar.
 

mammapappa på facebook

Facebook 

mammapappa på twitter

 Följ oss på twitter @mammapappacom

 

mammapappa tackar

 

 

 

Stiftelsen

BRITA MARIA RENLUNDS MINNE