Ingen ägglossning trots sekret?

21.09.2011 kl. 13:02

Hej

Jag märker av ägglossning varje månad i form av spec. riklig flytning/sekret och nån dag efteråt fås utslag på ägglossningstest. Men trots att vi åtminstone prickat in 5 ggr ägglossning är jag ännu ej gravid, vi har försökt i 1 års tid. Kan jag ha dessa äggl.flytningar trots att ägget liksom inte släpper??

 

Svar:

Hej!

Chansen att bli gravid vid ett samlag, även om det sker precis i rätt tid, det vill säga kring ägglossning, är mellan 20 och 25% statistiskt sett. För en del par är fertiliteten högre och för andra par lägre.

Av de par som vill bli med barn kommer den absoluta majoriteten att bli gravida på vanligt sätt inom två år, men ibland finns det anledning att börja en undersökning om graviditet inte uppstår. Till exempel gäller det om kvinnan är äldre än 35 år, eftersom den biologiska förutsättningen för
graviditet försämras med stigande ålder.

Om ni fortfarande efter ett års försök inte får till en graviditet och oroar er över det, så skulle ni kunna boka tid hos en gynekolog. Det finns många faktorer som påverkar möjligheterna att bli gravid. Ålder, spermiekvalitet, tidigare gynekologiska sjukdomar och livssituation är exempel på sådant. För att göra en kvalificerad bedömning av just era möjligheter till graviditet behövs ett helhetsgrepp och det kan man bäst få hos en gynekolog eller barnmorska med inriktning på fertilitetsfrågor.

Lycka till!
/Jenny Arhammar, Leg Läkare

mammapappa

är Finlands största svenskspråkiga forum för föräldrar och gravida.

Vårt forum har över 5 000 medlemmar och har dagligen runt 100 nya inlägg.

Ta kontakt om du har frågor eller idéer om annat som kunde intressera just föräldrar.
 

mammapappa på facebook

Facebook 

mammapappa på twitter

 Följ oss på twitter @mammapappacom

 

mammapappa tackar

 

 

 

Stiftelsen

BRITA MARIA RENLUNDS MINNE