Vad gäller under graviditeten?

10.06.2007 kl. 16:51

(Frågan redigerad /red.)
Under graviditet är det ju total avhållsamhet med alkohol som gäller för kvinnan, men hur är det innan man blir gravid, när man skall börja försöka? Både vad gäller kvinna och man? Tänker på spermie och äggkvalitet? Om man tar sig en riktig fylla hur länge bör man avvakta då? Om man tar några öl eller några drinkar hur länge bör man avvakta då? Om man tar sig en kaffedrink, typ Irish coffee?

Svar:
Hög alkoholkonsumtion är en vanlig orsak till manlig infertilitet och det beror på att spermiernas funktion blir nedsatt. Är det så att ett par har svårt att bli med barn så tittar man på alkoholvanorna för att utesluta den orsaken till infertilitet. Jag kan tyvärr inte specificera exakt vilka mängder det handlar om och inte heller hur snabb negativ effekt alkoholen har. Om du vänder dig till en specialist på fertilitet eller mansläkare (androlog) så kanske du kan få ett mer exakt svar.

En medellång graviditet tar ca 9 månader eller 40 veckor, precis som du skriver. Men sedan är variationerna mycket stora. Det finns barn som föds tidigare och de som föds senare. En "normallång" graviditet varar i mellan 37 och 43 veckor, kan man säga. Det betyder att allt där emellan räknas som fullgånget. För att åldersbestämma fostret - och därmed ge ett ungefärligt födelsedatum - används ultraljud och detta görs i vecka 16-18. Ta dock inte detta datum som ett löfte, det finns undersökningar som visar att bara kring en procent föder sitt barn det angivna datumet.

Det finns inga hinder att bada när man är gravid, vad gäller fostrets hälsa. Inte så länge fosterhinnorna är intakta och slemproppen sitter där den ska, det vill säga, att öppningen in till livmodern är täckt. Däremot har kvinnan som gravid större risk att drabbas av urinvägsinfektioner och det kan därför vara bra att undvika bad i bubbelpool eller andra ställen där det kan finnas mycket bakterier. Även att undvika att bli kall om underlivet kan vara bra.

Flygning ska inte vara farligt för fostret enligt senare tids forskning. Har man dock haft många missfall eller graviditeten av olika skäl är komplicerad bör man överlägga med sin gynekolog innan man ger sig iväg ut i luften. Flygbolagen har olika regler kring när i en graviditet de inte längre accepterar dig som kund. Kolla det noga innan ni bokar resa under pågående graviditet!

Andra tips för att bli gravid är att undvika stress och rökning. Bägge kan hämma fertiliteten hos både man och kvinna. En annan orsak till att man har svårt att bli gravid är fetma, alltså inte att man har ett par extra kilon utan att ens BMI (kroppsmasseindex) är 30 eller högre. Detta gäller främst kvinnan, vad jag vet.

Chansen att bli gravid vid ett sporadiskt samlag som utförs i exakt ägglossningstid är 20%. Det kan vara värt att tänka på om man tycker att det går trögt att bli gravid. Man får utrusta sig med lite tålamod. Har ni dock försökt bli gravida i ett år eller mer så kan det finnas anledning att besöka vårdcentralen eller motsvarande. Ibland kan det behövas lite "hjälp på traven" för att lyckas.

Lycka till med er framtida graviditet!
Jenny Arhammar, läkare

mammapappa

är Finlands största svenskspråkiga forum för föräldrar och gravida.

Vårt forum har över 5 000 medlemmar och har dagligen runt 100 nya inlägg.

Ta kontakt om du har frågor eller idéer om annat som kunde intressera just föräldrar.
 

mammapappa på facebook

Facebook 

mammapappa på twitter

 Följ oss på twitter @mammapappacom

 

mammapappa tackar

 

 

 

Stiftelsen

BRITA MARIA RENLUNDS MINNE