Är jag gravid trots negativa test?

21.10.2007 kl. 15:27

 Hej!
Jag är en 19-årig tjej som tar sertralin sedan ca 3 månader. Jag har alltid haft en regelbunden mens och jag vet att sertralin kan leda till menstruella rubbningar men jag har inte haft några problem med detta förrän nu. Jag fick min senaste mens den 11 sep och den brukar vara i 5-7 dagar, men jag har fram tills nu inte fått den (19 okt). Jag brukar få den regelbundet var 27-28 dag. Jag har gjort 4 graviditetstest som visade sig vara negativa men jag är fortfarande jätteorolig över att jag kanske har gjort testerna fel eller att jag är gravid eller att det är för tidigt för att visas. Jag misstänker att jag redan har fått ägglossning vid det "beräknade" ägglossningsintervallet eftersom att jag brukar få en "speciell" känsla i magen då jag får min ägglossning. Så nu vet jag inte vad jag ska göra. Jag undrar även hur en tidig abort går till detaljerat.

mvh/19-årig tjej

Svar:
Hej!
Du funderar på om du är gravid trots att graviditetstesterna visat negativt. Mitt förslag är att du tar ett morgonurinprov och beger dig till närmaste mödravårdscentral och ber dem göra ett graviditetstest åt dig. På så vis får du ett säkert svar på frågan och du kan också få hjälp att hantera det svar du får.

Din nästa fråga handlar om abort och hur en tidig abort går till. Det finns två typer av abort, en som sker enbart med hjälp av mediciner och en som utförs med både mediciner och ett mindre operativt ingrepp. Medicinerna som du tar ger en avstötning av fostret ifrån livmodern och resulterar i en mer eller mindre smärtsam blödning. Hur symptomen ser ut kan vara mycket individuellt. En del upplever det bara som en rikligare menstruation medan andra kan få kraftiga blödningar. I sällsyntare fall kan man behöva vistas något dygn på sjukhus. Vad gäller smärtorna varierar de också mellan allt ifrån lättare mensvärk till akuta buksmärtor. Det viktiga är att ha en nära kontakt med mödrahälsovården/gyn-mottagningen under behandlingen och att du är noga införstådd i vad som är normalt att förvänta sig och vad som du ska ta kontakt med sjukvården för.
Det andra ingreppet inbegriper också en så kallad skrapning och utförs framför allt när graviditeten framskridit för långt för att en enbart medicinsk behandling ska vara tillräcklig. Gränsen i Sverige går vid 9 veckor. Det innebär att man får komma fastande till en operationsavdelning och där bli lätt nedsövd en liten stund (ofta inte längre än 5 minuter) medan en gynekolog suger rent inuti livmodern och kontrollerar med ultraljud att inga rester finns kvar. Denna procedur är helt smärtfri eftersom man sover under ingreppet. Efteråt kan man dock ha ont och behöver oftast ta smärtstillande tabletter.
Fri abort är tillåtet enligt lag fram till vecka 18, men efter vecka 12 krävs sjukhusvård för ingreppet och man erbjuds även automatiskt psykosocial kontakt med kurator inför ingreppet. I vanlig abortrådgivning ingår dock inte rutinmässigt kuratorskontakt men den som önskar tala med någon före eller efter aborten har givetvis möjlighet att göra det. Efter vecka 18 krävs särskilt medgivande från Socialstyrelsen för att få en abort utförd.

mammapappa

är Finlands största svenskspråkiga forum för föräldrar och gravida.

Vårt forum har över 5 000 medlemmar och har dagligen runt 100 nya inlägg.

Ta kontakt om du har frågor eller idéer om annat som kunde intressera just föräldrar.
 

mammapappa på facebook

Facebook 

mammapappa på twitter

 Följ oss på twitter @mammapappacom

 

mammapappa tackar

 

 

 

Stiftelsen

BRITA MARIA RENLUNDS MINNE