Varför kommer inte mensen?

15.08.2009 kl. 00:00

Hej!

Jag hade min senaste mens första dag den 26/5 och min nästa mens har fortfarande inte kommit. Jag har kollat om jag är gravid och det är jag INTE. Varför kommer då inte mensen? Jag och min sambo försöker skaffa barn och jag slutade med mini-piller juni 2008.

Under april månad så hade jag blödning i 3-4 veckor, det var dock ingen riktig mens. Jag får ALLTID en väldig mensvärk första mensdagen och sen varar mensen i ca 5 dagar. Riklig de första 2 dagarna och sen mindre de sista 3 dagaran. Men i april så var blödningen liten under alla dagar i 3-4 veckor och jag hade ingen mensvärk. Det var ingen rikgit mens! Sökte då läkare för att fråga varför blödningen aldrig slutade och varför jag blödde så konstigt. Fick till svar att jag hade hormonrubbning men jag fick aldrig veta vad det berodde på. Jag frågade också om det kunde ha varit ett misfall, men fick inte heller svar på den frågan. Läkaren tyckte då att jag skulle börja äta några piller för att få stopp på blödningen och pillrena skulle jag äta i 3 månader. Dessa piller skulle också innebära att jag inte kunden bli gravid under dessa 3 månader. Då min blödning slutade någon dag senare hämtade jag aldrig ut dessa pillern eftersom jag VILL bli gravid.

Sen 26/5 kom en vanlig mens, med mensvärk och den varade i 5 dagar. Men efter denna mens har jag som sagt inte fått någon ny mens. Eftersom vi vill ha barn börjar jag bli orolig att det är något fel på mig. När jag var till läkaren i slutet av april så gjorde hon ett ultraljud på mig och sa att allt var normalt liksom mina äggledare. Men varför får jag då ingen mens?

Hoppas på svar!
/G

Svar:
Hej!

Om jag förstår saken rätt så har ni önskat att bli gravida i över ett år nu, men inte lyckats. Då tycker jag att ni ska boka tid hos en gynekolog för att diskutera igenom saken och kanske börja med de första utredningsstegen för att se så att ni inte har några hinder för graviditet. Oregelbundna blödningar kan tyda på rubbningar i ägglossningen och det är viktigt att bekräfta att du släpper ägg som du ska. Det är ju en av förutsättningarna för att bli gravid.

Vad gäller den episod som du beskriver med en längre tids blödning så kan jag inte svara på om det var ett missfall eller inte. Det låter inte typiskt för ett missfall då den blödningen brukar vara mer riklig, men säker kan jag inte vara så här i efterhand. När du går till din gynekolog kan du passa på att fråga om den episoden också. Kanske kan du få ett mer detaljerat svar än "hormonrubbningar" då.

Lycka till!

Vänliga hälsningar
/Jenny Arhammar, leg läk

mammapappa

är Finlands största svenskspråkiga forum för föräldrar och gravida.

Vårt forum har över 5 000 medlemmar och har dagligen runt 100 nya inlägg.

Ta kontakt om du har frågor eller idéer om annat som kunde intressera just föräldrar.
 

mammapappa på facebook

Facebook 

mammapappa på twitter

 Följ oss på twitter @mammapappacom

 

mammapappa tackar

 

 

 

Stiftelsen

BRITA MARIA RENLUNDS MINNE